Wat is een tekentablet en hoe werkt het?

Een tekentablet (ook bekend als een grafische tablet of digitizer) is een hardware-invoerapparaat dat voornamelijk wordt gebruikt door digitale artiesten of designers, maar ook veel niet-artiesten gebruiken het. Grafische tablets hebben een hard plastic, aanraakgevoelig tekenoppervlak dat de bewegingen van een stylus of muis overbrengt naar een monitor.

De positie van de stylus of muis correleert direct met de positie van de cursor op de monitor. Het duurt even om te wennen aan het tekenen op het tabletoppervlak, maar als je eenmaal over de leercurve heen bent, is het net zo natuurlijk als een pen of potlood op papier gebruiken.

Als je professioneel wilt ontwerpen op een vaste werkplek zoals: tekenen, foto's bewerken of 3D modellen maken, raden ik aan om eens te kijken naar een Wacom Cintiq / XP-Pen Artist . Het grote verschil met de andere productlijnen is dat er een scherm in de tablet verwerkt is, zodat je er rechtstreeks op kan tekenen.

47122247172_ba3490b0b8_b.jpg

Wat kun je met een tekentablet?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar ik zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Je kunt tekenen,
je kunt retoucheren of afbeeldingen herstellen,
je kunt digitale schilderijen met een grotere nauwkeurigheid maken dan met een muis,
je kunt veel sneller ontwerpen maken,
je kunt de pen als een muis gebruiken en zo sneller werken.

Tekentabletten kopen: Waar moet je op letten?

Mogelijkheden

De meeste tekentabletten zijn drukgevoelig. Dit betekent dat, in een beeldbewerkingsprogramma, harder drukken met de pen leidt tot een dikkere lijn. Hiermee wordt het echte tekenen zo goed mogelijk benaderd. Een eigenschap die vooral in grafische beroepen onmisbaar is.

Daarnaast hebben een groot aantal tekentableau’s een absolute positionering, wat wil zeggen dat wanneer je op je tekentablet je pen rechtsboven zet, deze ook rechtsboven op dezelfde plek op je tekening/scherm komt.

Grootte

Gebruik je een groot beeldscherm bij beeldbewerking, dan is een groot tekentablet aan te raden. Met een kleiner scherm is een normale grootte geschikt. In het algemeen zijn grotere tekentabletten duurder dan kleine.

XP-Pen Artist 15.6 Pro tekentablet met ingebouwd 15.6" IPS scherm Review

Tekenen op de computer gaat een stuk eenvoudiger met een tekentablet. Voorheen gebruikte ik nog mijn oude Wacom Bamboo tekentablet om te finelinen, kleuren en detailen van mijn tekeningen. Ik merkte op geen mooie lijnen te kunnen tekenen met mijn oude tablet, omdat er veel traagheid aanwezig was, en je kon niet op alternatieve manieren tekenen. Dit allemaal wordt WEL ondersteund met de beeldscherm tekentablet XP-Pen Artist 15.6 Pro . Ik merkte direct al een verschil in kwaliteit en productiviteit toen ik ermee begon. De tablet is net groot genoeg dat het genoeg inzicht geeft op wat je tekent.

Van Nederland ontving ik de XP-Pen Artist 15.6 Pro . Dit tekentablet is begin dit jaar vernieuwd en volgt de Artist 15.6 op. Ik heb de XP-Pen Artist 15.6 Pro de afgelopen maanden langdurig kunnen testen tijdens dagelijks gebruik .

Ik ben zeer tevreden over de XP-Pen Artist 15.6 Pro . Voor mij heeft het product het perfecte formaat en het beeld ziet er prachtig uit. De XP-Pen Artist is een grote stap vooruit vergeleken de Wacom Bamboo die ik hiervoor had . Kon ik niet helemaal wennen aan het tekenen op het tablet, en dan met mijn ogen op mijn laptop scherm. Met de Artist 15.6 Pro is dit probleem verleden tijd en kan ik gewoon veel preciezer werken! Het werkt efficiënter, en ik ga met veel plezier aan de slag.

De XP-Pen Artist 15.6 was al een aantal jaar oud en in dat opzicht was het dus ook al aardig tijd voor een opvolger . Met de XP-Pen Artist 15.6 Pro teken je direct op het scherm en zet je gemakkelijk neer dankzij de ingebouwde stand. Het 16 inch scherm biedt voldoende werkruimte. Je verbindt de tekentablet door middel van een usb C aansluiting met een computer.

Met 8192 drukniveaus en een bewegingsresolutie van 5080 LPI werk je zeer nauwkeurig aan je ontwerpen. Het heeft hetzelfde fijne gevoel als tekenen met pen op papier. Door de 1920x1080 FHD resolutie kun je de kleinste details van je creatie bekijken. Met deze tablet kun je makkelijk dingen aanpassen en bewerken. De meegeleverde Pen P05R is gevoelig en herkent hoe schuin je de pen houdt. Dit heeft effect op de verschillende effecten zoals de brushes in photoshop. De Artist 15.6 Pro kost $ 439 voor Global officiële winkel : https://www.storexppen.com/buy/artist-15_6pro.html

47122247052_e022a2a498_b.jpg

Als je de Artist 15.6 Pro bestelt/ophaalt krijg je een behoorlijke doos in handen. De doos verklapt meteen dat je een behoorlijk bureau nodig hebt om de Artist 15.6 Pro uit te pakken, te plaatsen en te gebruiken. Na openen blijkt het voornamelijk om veel beschermmateriaal te gaan, desalniettemin is een ruime werkplek aan te bevelen. In de verpakking bevindt zich de standaard voor het scherm/tablet, het scherm/tablet zelf en een behoorlijk aantal verbindingskabels en de nodige installatie-en beschrijvingsmaterialen.

46450793754_6afaa25a30_b.jpg

Een Artist 15.6 Pro op zich is vrij fantastisch. Je kan rechtstreeks op je scherm werken, met de nauwkeurigheid en de Ctrl-Z van digitaal tekenen en het vloeiende van traditioneel tekenen.

Ik moet echter zeggen dat het nog steeds erg aan voelt als digitaal tekenen, ook al is het nog zo vloeiend. Misschien heeft het te maken met het gladde scherm, of met de manier waarop de meeste tekenprogramma's werken, dat weet ik niet. Op zich is dat niet zo'n probleem - het werkt zeer aangenaam.

Specificaties

Formaat: 443 x 280 x 12,6 mm

Schermformaat: 15,6 inch ( 344.16 x 193.59 mm )

Beeldverhouding: 16:9

Resolutie: 1920x1080 (Full HD)

Kleurondersteuning: 16.7M

Color Gamut (NTSC 1976): 88%

sRGB dekking: 120%

Kijkhoek (H / V, graden): 178/178

Helderheid : 250cd/m2

Reactietijd: 14 ms

Drukgevoelig : 8192 niveaus

Kantelherkenning : 60 niveaus

Aansluitingen: usb, DVI en D-Sub (VGA)

Aansluiting: USB / HDMI

Fabrieksgarantie : 18 maanden

Touchscreen : niet

Artist 15.6 Pro Global Officiële Site : https://www.xp-pen.com/goods/show/id/394.html

Uiterlijk

33298903138_2ee448b21f_b.jpg

Het tekentablet is zo'n 44.3 centimeter lang, 28 centimeter breed en ongeveer één centimeter dik. De dikte loopt aan de randen af, zodat je arm er soepel overheen kan glijden. Uiteraard heeft de Artist 15.6 Pro acht instelbare Express Keys en de bekende Red Dial voor een verhoogd gebruiksgemak.

Met zijn 15,6-inch display en zijn gewicht van slechts 1,2 kilo is de Artist 15.6 Pro een zeer compacte pentablet voor onderweg. Ideaal voor beeldbewerking op locatie. De XP-Pen Artist 15.6 Pro kan worden aangesloten op een Mac of PC en heeft een verstelbare standaard voor gebruik op een bureau. Maar je kunt hem ook als een schetsboek op schoot leggen.

47122447212_6bd0c10415_b.jpg

Het beeldscherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een inkijkhoek van 178°. Het display toont 16,7 miljoen kleuren, met 88% NTSC Color Gamut dekking , waardoor het geschikt is voor kunstenaars, grafisch ontwerpers en fotografen. biedt het scherm een mooie en natuurgetrouwe kleurweergave. Het scherm is ook nog eens anti-reflecterend waardoor je nauwelijks last hebt van hinderlijke reflecties in het beeldscherm. Het display-oppervlak heeft bovendien praktisch geen parallax-effect. Met deze Artist 15.6 Pro kun je dus extreem precies werken! 

De XP-Pen Artist 15.6 Pro heeft een full hd-scherm. Dit maakt het kijken prettig. Ondanks dat je heel dicht met je neus op het scherm zit, valt het beeld vrij rustig op de ogen. De kleuren zijn goed gebalanceerd en niet te hard, waardoor je er ook langere tijd naar kunt kijken zonder last van je ogen te krijgen. 

P05R Pen

46450814664_66131392bc_b.jpg

De P05R pen beschikt over 8192 drukgevoeligheid niveaus en kantelherkenning. Bovendien is het ontwerp nog comfortabeler en ergonomischer. Schets, teken, schilder en creëer met de meest precieze en intuïtieve controle ooit! Als extra is er een duurzaam etui bijgeleverd met ruimte voor extra penpunten om je pen in een mum van tijd te personaliseren.

Met de tekenpen van een tekentablet kan je alles doen wat met een muis ook kan. Plus een heleboel meer. Door de vorm en ergonomie van de pen kun je hem heel precies aansturen. Hij is ook heel goed te gebruiken voor na tekenen en overtrekken. De punt van de tekenpen is over het algemeen drukgevoelig: hoe harder je drukt des te meer effect krijgt de handeling die je uitvoert: lijnen worden dikker, kleuren worden sterker of donkerder, het digitale penseel waarmee je schildert wordt groter. Het is een beetje vergelijkbaar met wat je met een traditionele tekenpen, een penseel of airbrush doet.

Met pen nibs kun je effecten creëren alsof je met een kwast of borstel tekent. Hiermee kun je de dikte van de lijnen die je trekt aanpassen. Met behulp van de nibs kun je dus zo creatief worden als jij wilt.

Naast de nauwkeurigheid is de pen P05R ook tilt-gevoelig, wat inhoud dat hij herkent hoe schuin je de pen houdt. Dit heeft bijvoorbeeld effect op de verschillende brushes die je kunt gebruiken in photoshop. Ook bevat hij twee knoppen, die de linker en rechter muisknop voorstellen. Met deze pen kan je erg precies werken. Iets uitsnijden wordt een stuk minder tijdrovend dan met de muis. De instellingen van de XP-Pen Artist 15.6 Pro zorgen er daarnaast voor dat je de pen eenvoudig kan uitlijnen.

Veel functies

47122205212_b5f287f762_b.jpg

Aan de zijkant zien we verschillende expressknoppen en een scrollwheel. De knoppen zijn helemaal naar wens in te stellen, per programma, zodat je altijd je meestgebruikte functies direct bij de hand hebt. Je kunt kiezen uit vooraf ingestelde functies, of zelf knoppencombinaties toevoegen, zodat je altijd precies de functie hebt die jij wilt.

Ook kun je de knoppen instellen als extra radial menu, zodat je onder de locatie van je pen direct 8 verschillende opties krijgt die je snel kan aanklikken.

Als je deze allemaal instelt per programma hoef je bijna geen toetsencombinatie meer te gebruiken. Je kunt je pen gebruiken waar deze voor is: ontwerpen, creatie en illustreren. Per programma (en dus ook besturingssysteem) zijn de toetsen in te stellen voor veelgebruikte functies. Dit kost wel wat tijd en je moet heel goed weten welke je vaak gebruikt per programma. Het kan aan de andere kant ook wat verwarrend zijn want één en dezelfde knop kan in verschillende software een andere functie hebben. De functionaliteit op zich is erg handig en intuïtief als je er aan gewend bent.

Zorg voor voldoende werkruimte

Voordat je aan de slag gaat, doe je er goed aan om eerst voldoende werkruimte vrij te maken. Het tablet neemt immers veel plaats in beslag. Zorg ook dat jouw computer in de buurt staat. De XP-Pen Artist 15.6 Pro moet hier namelijk op worden aangesloten en werkt niet als een standalone device, die voorzien is van windows 7 of hoger of mac os 10.1 of hoger . Gelukkig is de lengte van de meegeleverde aansluitkabels behoorlijk wat je voldoende speling geeft.

Snel en eenvoudig van start gaan

XP-Pen laat in de meegeleverde snelstartgids zien hoe je het tablet aansluit. an kun je deze Stuurprogramma software trouwens gratis downloaden via de website van XP-Pen .

Na installatie opent automatisch het overzichtelijke XP-Pen Desktop Center waar je jouw persoonlijke instellingen voor het tablet, de tekenpen en de express key remote eenvoudig regelt. Via dit menu kun je ook een uitgebreide online handleiding raadplegen of direct een van de tutorials op YouTube bekijken. Het kost me wel enige moeite om erachter te komen hoe het beeld van mijn Acer ook op het tablet verschijnt.

In de praktijk

46260049695_07f4dff379_b.jpg

Nu alles is aangesloten op mijn krachtige computer en alles naar behoren werkt, ga ik eens kijken of dit gigantisch grafisch tablet de verwachtingen waarmaakt. Ik ga aan de slag met Photoshop, Zbrush en verschillende andere grafische pakketten, om te zien hoe de extra schermruimte tot zijn recht komt. Verslavend is het eerste woord wat in me opkomt. Waar ik vroeger ruimte kwijt was aan menu's heb ik nu voldoende ruimte voor al mijn veelgebruikte tools én mijn werk tegelijk.

Als je een echte illustrator bent is de XP-Pen Artist 15.6 Pro volgens mij een erg fijn apparaat. De oog-handcoördinatie die je met een tekentablet hebt wordt met de Artist 15.6 Pro veel meer gestimuleerd. Alleen nu teken je niet meer blind, maar zie je direct wat je penstreek doet. Het mooie is dat (net als bij de reguliere tablets) de pendruk ook erg natuurgetrouw is in te stellen. Met als gevolg dat je een zeer één op één resultaat krijgt op basis van wat je doet. Het helpt dat het scherm van de Artist 15.6 Pro erg zacht is. Het voelt niet als hard plastic aan, maar als een zachte ondergrond waar je hand geen weerstand aan ondervindt bij gebruik. Het scherm wordt ook niet warm en is ook niet vetgevoelig. Allemaal aspecten die de Artist 15.6 Pro qua gebruik erg aantrekkelijk maken.

46450995054_f6d4c3d1ac_b.jpg

Conclusie

De XP-Pen Artist 15.6 Pro is een tekentablet voor je dagelijkse werkzaamheden . De focus ligt wel voornamelijk op het tekenen. Zo werk je nauwkeurig door middel van de slimme pen die wordt meegeleverd. Ook kan je het scherm precies neerzetten zoals jij het prettigst werkt.

Op zich, als je een illustrator bent die veel digitaal werkt en werk helemaal digitaliseert kan ik me voorstellen dat je een standaard XP-Pen tablet zou vervangen voor de Artist 15.6 Pro . Als je (zoals ik) grafische vormgeving/dtp doet vraag ik me af of het je werk makkelijker maakt. Als je niet veel hoeft te wisselen van software of functionaliteit is het een ideaal apparaat, je hebt wel een goede opdracht nodig om de adviesverkoopprijs van $ 439 eruit te halen. Maar je kunt door de natuurgetrouwe manier van werken er ook tijdswinst uit halen.

Al met al is de XP-Pen Artist 15.6 Pro een strak vormgegeven en indrukwekkend tablet dat zorgt voor een hele nieuwe gebruikerservaring op het gebied van beeldbewerking. De XP-Pen Artist 15.6 Pro kun je, als je dan toch geld over hebt, kopen bij onder andere.Je kan natuurlijk ook goedkopere varianten vinden. Maar de XP-Pen Artist-lijn heeft naar mijn mening de beste prijs kwaliteitsverhouding.