Een tekentablet is een belangrijk apparaat voor creative professionals: door de gevoeligheid kun je veel beter beeld maken, bewerken, animeren etc. op je computer. Zeker voor digitale illustraties werkt dat erg fijn en levert het veel professionelere resultaten op dan wanneer je iets met een muis zou doen. Ik zou het niet eens een coole gadget willen noemen, eerder een noodzakelijk asset van je werktools.

Om te beginnen ben ik al van kleins af aan bezig met tekenen. Ik teken al een paar jaar digitaal en begon met de muis. Maar ja, tekenen met de muis is natuurlijk net zo iets als chinees eten met mes en vork . Het gaat, maar is niet zoals het bedoelt is. 
De muis was ik zat, ik voelde me zeer beperkt en maakte de stap naar een tablet. Ik koos voor de XP-Pen Star 03 omdat deze het dichtst bij origineel tekenen komt. De 2048 druk levels en herkent het tablet de hoek van je pen.

Het tekenen op een tablet vergt voor een tekenaar best even wat oefening. Hand / oog coördinatie was voor mij een heel gevecht. Zeker als ik een ovaal vormig figuur neer wilde zetten moest deze een paar keer over gedaan worden. Op een gegeven moment ben je aan alles gewent en teken je net zo prettig als op papier.

Nu ben ik na 2 jaar XP-Pen Star 03 over gestapt op de middels, redelijk betaalbare XP-Pen Artist 12 . Hij is te koop voor ongeveer $ 250 . Nog steeds verre van goedkoop, maar hiermee komt de potentieel ideale bediening voor digitale tekenaars en grafici een stuk dichterbij.

XP-Pen Artist 12 tekentablet scherm Voor Beginners en Professionals

46156738071_b93c2a9013_b.jpg

Tijdens je zoektocht naar de beste tekentablet ben je ongetwijfeld Wacom tegenkomen. Maar er zijn ook andere producenten op de markt. Zo ook XP-Pen. De XP-Pen tekentablet is geschikt voor iedereen die wilt experimenten met drawing tablets voor een lage prijs. XP-Pen Global Officiële Site - https://www.xp-pen.com

Als je professioneel wilt ontwerpen op een vaste werkplek zoals: tekenen, foto's bewerken of 3D modellen maken, raden ik aan om eens te kijken naar een XP-Pen Artist 12 . Het grote verschil met de andere productlijnen is dat er een scherm in de tablet verwerkt is, zodat je er rechtstreeks op kan tekenen.

Met een ingebouwd scherm heb je geen externe monitor nodig om direct het resultaat te bewonderen. Met de extra knoppen op de tekentablet stel je al jouw favoriete tools in. Je hebt een krachtige computer of laptop nodig om met de tekentablet te werken.

Specificaties:

• Schermformaat: 11.6” inch
• Paneel: IPS paneel
• Kleur: Zwart 
• Beeldscherm resolutie: 1920 x 1080 Full HD
• Resolutie: 5080 LPI (Lines per Inch)
 Drukgevoeligheid: 8192 niveaus
• Kleurengamma: 72 % NTSC color gamut (100%SRGB)
• Afmetingen bedieningsoppervlak: 256x 144 mm
• Formaat: 364.11 * 218.87 * 11.5 mm
• Minimale systeemeisen: Windows® 7 en later of Mac OS X® 10.10 en later
• Aansluiting: Bedraad via USB-C of met behulp van XP-Pen Link via Mini DisplayPort
• Garantie: 18 maanden
• Gewicht: 2 lbs
• Artist 12 Officiële Site : https://www.xp-pen.com/goods/show/id/380.html

31217332257_31a0bfd1f0_b.jpg

Eerste indruk

46156739711_0f032c558a_b.jpg

Hoewel de doos minder gelikt is als die van de Star 03 maakt het product zelf veel goed. Inhoud : XP-Pen Artist12 tekentablet , P06 Pen , 3-in-1-kabel , Magnetische penstandaard met 8 vervangbare nibs ,Penhouder ,AC adapter ,DisplayPort naar HDMI kabel ,Tablet handschoen , Snelstartgids , Reinigingsdoekje .

46156740691_4ec9ce5717_b.jpg

Wat ziet dat er gelikt uit zeg. Het tablet voelt ook stevig aan terwijl het gelijktijdig dun en licht is. Oogt erg prettig en weegt hij haast niets.

Aan de onderkant zitten teflon of filtjes om het draaien van je tablet te vergemakkelijken. Ook kan je heel eenvoudig een standaard uit klappen om je scherm naar voren te laten kantelen. Dit werkt tot mijn verbazing erg prettig.

Het scherm

32285289928_c9ee6aceed_b.jpg

De ultieme tool voor de creatieveling. Soms kan de afstand tussen jou en je werk hinderlijk zijn om je creatief gezien maximaal te uiten. Met de XP-Pen Artist 12 tekentablet teken je direct op een beeldscherm, zodat jij je creatieve uitspattingen ongehinderd kunt omzetten tot een digitaal meesterwerk.

Zo heeft hij een 11,6 inch Full HD high brightness panel met een resolutie van 1980 x 1280 pixels. De kijkhoek bedraagt rondom 178˚ en een contrast ratio van 700:1. Daarnaast kan het scherm maximaal 16,7 miljoen kleuren weergeven met een kleurechtheid van 72% NTSC wide color gamut.

Het beeldscherm is drukpuntgevoelig en heeft 8192 niveaus van drukken. Met 8192 drukniveaus en een bewegingsresolutie van 5080 LPI werk je zeer nauwkeurig aan je ontwerpen. Het heeft hetzelfde fijne gevoel als tekenen met pen op papier.

Door de 1980 x 1280 FHD resolutie kun je de kleinste details van je creatie bekijken. Met deze tablet kun je makkelijk dingen aanpassen en bewerken.

De totale afmetingen van de tekentablet bedragen 364.11 x 218.87 x 11.5 mm, wat ongeveer overeenkomt met een 15 inch laptop. Daarbij heeft hij een gewicht van 2 lbs . Dit zorgt ervoor dat hij nog eenvoudig mee te nemen is in bijvoorbeeld je laptoptas.

Zelf heb ik ervoor gekozen om de Artist 12 als tweede monitor aan te sturen. Hierbij kan ik -middels een toets op het tablet- schakelen tussen de monitoren om te bepalen waar de pen gebruikt wordt. Ik kan dus op mijn 24 inch display werken met de Artist 12 als ordinaire tekentablet. Druk ik vervolgens op de knop, dan schakelt het tekentablet over op direct gebruik op de XP-Pen Artist 12 . Als ik ergens op het tablet klik bevind de muiscursor zich daar dus exact onder.

Op deze manier kun je de dagelijkse dingen gewoon op je hoofdmonitor doen en bij Photobewerken nauwkeurig op de Artist 12 werken. Op de XP-Pen Artist 12 bekijk ik de afbeelding op 100% en kan zo met behulp van wat sneltoetsen snel en nauwkeurig bewerkingen uitvoeren. Met een blik op mijn hoofdmonitor kan ik direct het totaalplaatje zien.

De Pen

32285289698_4d826c97c7_b.jpg

Allereerst hoeft de pen niet opgeladen te worden, wat heel wat scheelt voor iemand als ik, die nog wel eens vergeet draadloze producten op te laden. Als je de pen even niet gebruikt kun je hem makkelijk in de meegeleverde penhouder plaatsen. In de houder kun je ook gelijk de 8 reserve penpunten terugvinden .

Precisiewerk is geen probleem, want de nieuwe pen heeft 4 keer meer drukniveaus dan voorheen. XP-Pen’s krachtige nieuwe P06 Pen met zijn 8192 niveaus drukgevoeligheid, een comfortabeler, ergonomisch ontwerp biedt de nieuwe P06 Pen een betere precisie en een beter gevoel dan ooit.

Daarnaast tref je er ook twee knoppen, die je naar wens kunt programmeren.

Over pen kan ik kort zijn. Ik heb geen overdreven grote of kleine handen, maar deze ligt perfect in mijn hand. En dankzij de rubberen afwerking houd je hem ook makkelijk vast. Je plaatst de pen in de houder als je deze niet gebruikt. In deze houder zitten nog een aantal losse stiftjes die weer hun eigen karakteristiek schijnen te hebben. Ik heb hier zelf niet echt mee geëxperimenteerd.

Door de pen om te draaien kun je de achterzijde ook gebruiken als gum. En in combinatie met de tablet kun je door harder of zachter te drukken ook de vloeimodus sterker of zachter maken als je bijvoorbeeld aan het doordrukken of tegenhouden bent. Photoshop ondersteunt dit perfect.

Het tekenen met de bijgeleverde pen voelt heel natuurlijk aan. Dit komt onder andere doordat er dikkere lijnen komen als je harder drukt, en dunnere lijnen als je zachter drukt. Het schetsen voelt dus echt als of je met een potlood tekent bijvoorbeeld. De gebruikte techniek wordt niet geactiveerd door je vinger of handpalm, dus dit beperkt je ook niet in gebruik tijdens het tekenen. Er is ook geen manier om een deel van je tekening weg te gummen, het is alles of niets.

Sneltoetsen

46156738911_cdb4045ebe_b.jpg

Niet elke tablet is voorzien van instelbare knoppen. Deze zogenaamde Express Keys gebruik je als shortcuts naar handige tools tijdens het tekenen. Je kunt op deze manier dus je meest gebruikte tools instellen en zo je werkflow verbeteren.

Met behulp van de XP-Pen driver kun je de knoppen per applicatie programmeren, zodat je in ieder programma de optimale workflow hebt. Zo koppel je eenvoudig veel gebruikte acties zoals copy/paste achter een van de knoppen. De Touch Bar kan onder andere gebruikt worden om gemakkelijk in en uit te zoomen.

Op de tablet zitten aan de linkerzijde een aantal zelf te programmeerbare knoppen waarmee je toetsenbord functies zoals CTRL, ALT en SHIFT kunt gebruiken en zo dus niet je toetsenbord hoeft te gebruiken. Dit instellen van knoppen werkt allemaal zeer eenvoudig na het installeren van de software. In mijn geval heb ik de functietoetsen (express keys) ingericht op gebruik binnen Adobe Lightroom CC & Adobe Photoshop CC - simpelweg omdat ik deze programma's nu eenmaal het meeste gebruik met Artist 12 .

Haal er het maximale uit

46156738691_9b80b2ed5f_b.jpg

De XP-Pen Artist 12 heeft geen besturingssysteem, waardoor je nog wel afhankelijk bent van jouw computer. Hij is compatibel met zowel Windows als Mac. Controleer van tevoren wel even of je besturingssysteem Windows 7 (SP1)/Mac OS 10.1 of hoger is.Daarnaast ondersteunt dit model vrijwel alle gangbare grafische software zoals Adobe Photoshop, Illustrator CC, Corel Painter, Paint Tool Sai, GIMP, CLIP Studio,Krita en meer.

De tekentablet sluit je aan door middel van een USB-C aansluiting. Eenmaal alles aangesloten dan kun je van start met het installeren van de driver. Deze is essentieel want zonder gaat de tekentablet niet werken. De driver kun je gebruiken om de knoppen op de pen, de ExpressKeys, de drukgevoeligheid en nog veel meer in te stellen. Met een paar minuutjes is hij eenvoudig te installeren en kun je direct aan de slag.

Het gebruik

46156739291_0c78643235_b.jpg

Eenmaal alles aangesloten kan de computer aangezet worden. Een aan en uit snuif knop aan de bovenkant van het tablet. Een mooi blauw ledje gaat branden en dan scoor je bij mij al een extra punt. Lampjes zijn blauw op apparatuur. Niet groen, niet oranje, maar mooi diep blauw! Zodra windows zijn buroblad heeft gevonden schiet het scherm van de wacom aan. Windows past zich meteen aan het wacom beeldscherm aan. Misschien doet Windows 10 dit uit zichzelf, ik hoefde het in ieder geval niet aan te passen. Wat mij veraste was de helderheid en de scherpte die het scherm met zich mee draagt. Ik had verwacht dat alles heel klein zou ogen maar dat valt 100% mee.

Daarbij is het scherm ook direct het werkblad waar je op tekent - in plaats van dat je bijvoorbeeld een externe laptop of vaste computer hebt waar je werk te zien is.

De pennen zijn fijn om vast te houden, het werkblad is aardig groot, waardoor je gemakkelijk aan details kunt werken en de software erachter zorgt voor een goede connectie met je werk. Je kunt op een vrij natuurlijke, makkelijke manier precies met je digitale illustraties of animaties interacteren. 

Tekentabletten zijn natuurlijk niets anders dan een stuk gereedschap. En voor ieder is de beleving verschillend. Sommige mensen gebruiken liever een tablet en zien de meerwaarde niet in een Tekentablet met scherm . Persoonlijk keek ik zelf erg uit naar de XP-Pen Artist 12 omdat ik weer graag terug wilde naar het 1 op 1 tekenen. Kijken waar ik mijn pen neer zet. Dichterbij het tekenen komen zoals ik vroeger altijd tekende. Hier kan ik heel kort over zijn.

In gebruik is de XP-Pen Artist 12 een prettig apparaat. In vergelijking met de Star 03 is het oppervlak merkbaar gladder. Iets dat ik zelf wel prettig vind.

Ik zag geen lag tussen mijn pen en de stroken in photoshop. Het reageert echt zeer realistisch. Geen vertraging. Als je een lijn trekt verschijnt de lijn zonder vertraging op het scherm. Zo weet je precies waar de lijn stopt als jij de pen van het scherm haalt. Het 12” scherm formaat werkt prima en het is niet te klein. Groot is het natuurijk niet maar door zijn formaat is hij wel lekker licht en kan je hem makkelijk op schoot leggen.

Voor de echte tekenaars is het mogelijk om het scherm eenvoudig en soepel te draaien, zoals je ook met een stuk papier zou doen als je aan het tekenen bent. Zo kun je als tekenaar bepaalde lijnen makkelijker tekenen.

De XP-Pen Artist 12 maakt je niet meteen een betere artiest, maar zorgt er vooral voor dat je jouw werk en opdrachten veel sneller uitvoert. De Artist 12 bouwt een brug tussen de traditionele gereedschappen en het digitale werkvlak, zonder dat ik daar als artiest veel van merk. De pen nibs simuleren een stift of kalligrafiepen, en dankzij het scherm heb je gelijk een digitale schets, of zelfs een eindproduct. Ik werk efficiënter, slimmer en precies zoals ik het fijn vind.

46156740181_cbc416a0cc_b.jpg

Conclusie

Al om al, ben ik middels helemaal verliefd geworden op mn XP-Pen Artist 12 . De Artist 12 is een indrukwekkende tekentablet. Het direct werken op het scherm behoefte enige gewenning en werkt niet altijd even praktisch. Het beeld op de Artist 12 is helder en strak en kan voor optimale weergave gecalibreerd worden. Helaas is de kleurruimte van het display wat beperkt.

Het tekent heerlijk en ik vind persoonlijk een stap dichterbij het “echte tekenen” dan op de Star 03 . Het is even een stevige uitgave maar daar krijg je veel teken plezier voor terug! Het helpt om even te shoppen voordat je hem direct bij de XP-Pen shop bestel loont het om ever verder te zoeken Het heeft mij ruim 70 euro bespaard. XP-Pen Artist 12 Global officiële winkel : https://www.storexppen.com/buy/65.html

De XP-Pen Artist 12 is een product voor beginners . Dit merk je aan de prijs, maar ook aan de details: van het gevoel en het geluid van de pentips op het scherm tot aan het gemak waarmee je de software geheel naar jouw wens instelt. Ga je als grafisch professional met de XP-Pen Artist 12 aan de slag, dan wil je al gauw nooit meer terug naar een reguliere tekentablet.